Rådighedsbeløb

Har du kendskab til dit eget rådighedsbeløb og kender du betydning for dit privatøkonomi? Hvis du ikke er bekendt med rådighedsbeløb, kan du læse mere om begrebet her i denne artikel.  

Bank Moerkegroen

Hvad er et rådighedsbeløb? 

Dit rådighedsbeløb spiller utrolig vigtigt rolle for din privatøkonomi, da dette beløb hjælper dig med at holde overblik over, hvor sund din økonomi egentlig er. Men hvad er et rådighedsbeløb og hvordan udregner man det? 

Dit rådighedsbeløb er det beløb du har tilbage, når du trækker dine faste udgifter fra din løn efter skat. Det er faktisk meget nemt at udregne, da du blot skal samle alle dine faste udgifter, og derefter trække dem fra din udbetalte løn. Dette giver dig et rådighedsbeløb, som du skal bruge til at betale dine variable omkostninger. 

Dette beløb er ganske vigtigt for din økonomi, da det både giver dig overblikket over din nuværende økonomiske situation og bruges af banker, når de vurderer dig som kunde. Men kommer nærmere ind på disse områder senere i artiklen. 

Faste og variable udgifter

I dette afsnit kommer vi til at gennemgå hvad faste og variable udgifter er, således at du kan begynde at udregne dit rådighedsbeløb. Du kan også beregne rådighedsbeløb ved hjælp af en rådighedsbeløb beregner, hvor du blot skal indtaste dine informationer. Vi kommer ind på rådighedsbeløb beregner senere i artiklen.  

Faste udgifter  

  • Husleje + andre boligudgifter 
  • Lån - billån, huslån, realkreditlån 
  • Internet 
  • Mobil abonnement 
  • Forsikring
  • Tv & streamingtjenester - Netflix, Viaplay eller Disney+ 
  • Fritidsaktiviteter - Medlemskab til fitness, golf, fodbold eller lignende 

Variable udgifter 

  • Mad 
  • Tøj 
  • Oplevelser/fornøjelser - ferie, cafébesøg osv. 
  • Opsparing 
  • Gaver 

Faste og variable udgifter er forskellige fra person til person, og det kan derfor være, at du har nogle tilføjelser til denne liste. 

 

Kend dit rådighedsbeløb 

Som nævnt er det vigtigt at kende sit rådighedsbeløb, så din økonomi ikke stikker af for dig, når du beslutter dig for at tilføje flere faste eller variable udgifter til listen. 

Ved at kende dit rådighedsbeløb: 

  • Du har et godt overblik over dit månedlige forbrug 
  • Du kan bedre undgå overtræk 
  • Bedre overblik over faste udgifter, giver dig en bedre chance for at starte en opsparing 
  • Dit rådighedsbeløb indgår i bankens vurdering af dig 

Ved at holde dit rådighedsbeløb opdateret kan du nemmere holde styr på din økonomi, så du undgår, at dit forbrug overgår din indkomst. Hvis du ikke holder øje med dit forbrug, kan du hurtigt komme til at få overtræk på din konto gennem for mange impulskøb. 

En struktureret økonomi giver dig også mulighed for at danne en opsparing eller betale af på dine lån, hvis du altså har nogen. Du kan læse mere om forbrugslån her. (LINK) 

Dit rådighedsbeløb kan også komme til at spille en essentiel rolle, hvis du skal vurderes af banker i tilfælde du vil skift bank eller optage et huslån (LINK). Dette beløb repræsenterer nemlig, hvor god du er til at holde styr på din privatøkonomi, hvilket er vigtigt for banker, når de vurderer om de vil låne dig penge eller give dig adgang til andre ydelser.  

 

Beregn rådighedsbeløb 

Ønsker du at udregne dit eget rådighedsbeløb? Selve udregning er ikke særlig kompliceret, da du blot skal fratrække dine faste udgifter fra din indkomst efter skat. Men hvis du har brug for lidt hjælp til et hurtigere overblik, så har du mulighed for at benytte en rådighedsbeløb beregner.

Du kan finde en rådighedsbeløb beregner mange steder på internettet. De fleste banker yder denne service helt gratis, så du kan få et hurtigt overblik. Du kan også benytte vores egen rådighedsbeløb beregner her hos Bankbesparelse, så du kan komme hurtigt i gang.     

 

Hvor stort rådighedsbeløb skal man have?

Rådighedsbeløb kan se meget forskelligt ud fra person til person, da omstændighederne for diverse privatøkonomier varierer - f.eks. vil din bopæl have betydning for, hvor dit rådighedsbeløb burde være, eftersom nogle byer er dyre i forhold til husleje og andre udgifter. Finanstilsynet anbefaler her, at hvis du bor i København eller en anden storby, bør du have et højere rådighedsbeløb end hvis du boede i udkantsdanmark, da de variable udgifter forbundet til at leve er væsentlig højere i storbyerne. 

Til trods for de danske privatøkonomier ser forskellige ud, har Finanstilsynet lavet en guide for hvor stort dit rådighedsbeløb burde være for at have en sund økonomi. 

  • Enlige: 5.000-6.000 kr. om måneden 
  • Samlevende: 8.500-10.000 kr. om måneden 
  • Med børn (pr. stk.): 2.500 kr. om måneden 

 

Rådighedsbeløb for enlige 

Finanstilsynet anbefaler et forholdsvis højt rådighedsbeløb for enlige, da det kan være dyrt at være alene om alle regningerne. Hvis vi ser nærmere på udgifter, så skal du selv betale for husleje samt alt forbrug som følger med boligen. Oftest vil madbudgettet er ligeledes også være højere for enlige personer, da det er dyre at købe ind til en person end to, hvilket kan gøre madbudget svært at styre. 

Undersøgelser viser også at, der er også en højere sandsynlighed for, at en enlig person vælger at bruge penge på fornøjelser, såsom at spise med venner og tage i byen, end personer med fast samlever. 

 

Rådighedsbeløb for samlevende 

Som det kan ses i det anbefalede rådighedsbeløb fra Finanstilsynet, så er det billigere at være to voksne end alene. Dette skyldes naturligvis at der er flere til at dele at regningen ved mange af udgifterne. 

Det ses ofte at samlevere deler husleje, forbrug, internet, TV-pakke og forsikringer, hvilket gør de faste udgifter meget lavere for den enkle person. Ligeledes er det meget billigere at lave mad til to personer, hvorfor de variable udgifter også sænkes en smule. Af disse grunde kan samlevere klare sig med et lavere rådighedsbeløb. 

 

Rådighedsbeløb for familie

Hvis du overvejer at stifte familie i nær fremtid, er det også en god idé at få styr på ens rådighedsbeløb, da udgifterne naturligvis vil stige i forbindelse med familieforøgelsen. Beløbet giver dig også et godt billede af, hvorvidt dig og din samlever har en stabil nok økonomi til at starte en familie - et ustabilt fundament kan føre til gæld og en usund privatøkonomi. Dette er især værd at overveje, at man allerede har optaget huslån, billån eller forbrugslån, som naturligvis også skal betales til tiden.  

Finanstilsynet anbefaler, at en familie på 4 har et rådighedsbeløb på mellem 13.500 og 15.000 kr. Som nævnt tidligere skal man regne med at sætte 2.500 kr. til side for hvert barn, da der netop kommer ekstra udgifter ved familieforøgelsen - især inden for de variable udgifter. Rådighedsbeløbet bidrager bl.a. til tøj, mad, fornøjelser osv. Der vil desuden også komme faste overførsler til børneopsparing. 

 

Rådighedsbeløb ved huskøb

Ens rådighedsbeløb kommer virkelig til at have betydning, når man ønske at optage et huslån. Hvis du ønsker at købe en bolig, så skal du være opmærksom på, at din privatøkonomi kommer til at spille rolle for hvor meget du kan låne i banken. 

Hvis du skal have et lånebevis (LINK), hvor banker garanterer, hvor du kan låne til boligkøb, så vil du opleve at bankerne laver en vurdering af dig og din økonomi. I denne vurdering kommer bankerne bl.a. til at se nærmere på dit månedlige rådighedsbeløb, da dette beløb afspejler hvor sund din privatøkonomi er. Beløbet indikerer, hvor stort boliglån (LINK) din økonomi kan holde til, uden din privatøkonomi bliver for stram. 

Det er også vigtigt for banken at vurdere, hvor stor en risiko du er som bankkunde hos dem. Hvis du har styr på din privatøkonomi, hvor indkomsten matcher godt med de faste udgifter og du ikke har et kæmpe overforbrug, vil banken have mere tillid til dig, når du gerne vil have et boliglån. 

Du vil opleve, at nogle banker har meget strenge regler for rådighedsbeløb, hvor du ikke vil kunne optage et lån, hvis du ikke har tilstrække frihed i privatøkonomien. Andre banker kan have et mere afslappet syn på dit rådighedsbeløb, hvor du vil have mulighed for at forklare udgifter og fremtidsudsigter, hvilket kan hjælpe på et eventuelt banklån. Hvis du har et højt rådighedsbeløb, men stadig ender med 0 kr. på kontoen ved udgangen af måneden, skal du stadig kunne forklare dine udgifter til banken - det er ikke nok med et højt rådighedsbeløb, hvis de variable udgifter er for høje. 

 

Hvad er minimum for rådighedsbeløb? 

Der er ikke et officielt minimum for hvordan dit rådighedsbeløb skal se ud, men Finanstilsynet har stadig nogle anbefalinger. 

Enlig: 5.000 kr. 

Samlever: 8.500 kr. 

Børn: 2.500 kr. 

Disse beløb kan variere en smule, afhængig af hvor du befinder dig i landet, eftersom dette kan have indflydelse på de faste udgifter. Hvis du ikke bor inde i en storby, vil du som regel have en lavere husleje. Ligeledes vil leveomkostninger også være lavere, hvilket sænker presset på dit rådighedsbeløb. 

 

Forbrug af rådighedsbeløb

Alle mennesker er forskellige, hvorfor deres forbrug i forhold til deres rådighedsbeløb kan se meget forskellige ud. Nogle mennesker ønsker at spare op til ferie eller starte en god opsparing, og de vælger derfor at prioritere deres forbrug derefter - f.eks. kan der spares mange penge på madbudgettet ved at købe billigt ind og derigennem undgå at spise ude. 

Andre har en anden vinkel til deres forbrug, hvor byture og shopping prioriteres højere i deres budget. Men hvis du ønsker at undgå overtræk, bør du først og fremmest have styr på husholdningen, såsom mad osv. Dette giver dig overblik over hvad du har tilbage til andre variable udgifter for resten af måneden.

 

Planlægning med rådighedsbeløb  

Rådighedsbeløb er også en god måde at planlægge for fremtiden. Hvis man samler alle sine faste udgifter og forholder sig til de variable udgifter, så har man et rigtigt billede af, hvordan ens økonomien hænger sammen. 

Med dette indblik i ens privatøkonomi kan man så planlægge fremad. Eksempelvis, hvis du ønsker at optage et banklån til et bilkøb eller måske et boliglån, kan man hurtigt se hvorvidt det er muligt med den nuværende økonomien. Hvis det ikke er muligt, kan man også undersøge, om nogle af udgifterne kan minimeres - især inden for de variable udgifter.