Boliglån

Et boliglån kan blive aktuelt for dig, når du skal have finansieret din drømmebolig. 

Du kan i denne artikel læse mere om boliglån og vores service. Hos Bankbesparelse.dk kan du indhente 3 gratis banktilbud, så du kan finde en billigere bank eller lån.   

Bank Moerkegroen

Boliglån - Find Et Billigt Lån 

Går du med overvejelser om, at købe din egen bolig i stedet for en lejebolig? Køb af fast ejendom er en stor beslutning, som kommer til at indebære flere overvejelser i forhold til økonomi og finansiering af lån. For at få et bedre indblik i boliglån, også kaldt et banklån, har vi lavet denne artikel, hvor du forhåbentlig kan få svar på flere af dine spørgsmål vedrørende boliglån.

 

Hvad er et boliglån? 

Boliglån kan blive aktuelt for dig, hvis du går med tankerne om at investere i en bolig. Her vil et boliglån typisk blive brugt til at finansiere en af del af boligkøbet, eftersom det kun er de færreste, som har råd til betale boligprisen kontant. Af denne grund deles finansiering op i flere lån i banken for at indfri boligdrømmen. Indenfor bankverdenen vil du støde på følgende begreber, et boliglån og et realkreditlån, hvortil der befinder sig flere variationer og vilkår af de to lånetyper.

Men det er ikke alle bankkunder, som kan optage et boliglån. Både banker og realkreditinstitutter kræver, at køber selv har 5% af købesummen sparet op, for at blive godkendt til et boliglån. De 5% af købesummen er et krav, eftersom du, ifølge loven, maksimalt kan låne det som svarer til 95% af boligværdien. Selvom denne lov kan virke uretfærdig, så blev den vedtaget, således du nemmere undgår at sætte dig for dyrt i boligen. 

Der findes dog undtagelser for denne regel. Unge købere med en høj indkomst og et højt rådighedsbeløb kan optage et boliglån, uden at have 5% af boligprisen ved hånden. Dog skal det prioriteres, at alle lån vurderes individuelt, og bankerne kræver de 5% i de fleste tilfælde. 

Et boliglån vil kunne bruges til at dække 15% af boligværdien, hvorefter de resterende 80% typisk vil blive finansieret gennem et realkreditlån, da denne lånetype er den billigste. Du kan også læse mere om realkreditlån lige her.

 

Find det billigste boliglån 

Det kan være svært at skabe overblik om mulighederne inden for boliglån, især hvis man ikke ved hvad man skal lede efter. Hvis du ønsker et billigt boliglån, skal du starte med at se på priser og vilkår hos bankerne. Her skal du især være opmærksom på omkostninger til stiftelse, den pålydende rente på boliglånet og løbetiden.

Ved at undersøge boliglån hos diverse banker vil du finde boliglån umiddelbart, som virker forholdsvis billige. Men her skal du være opmærksom, da disse boliglån kan komme visse forbehold. Du kan få et bedre overblik over lånene og undgår overraskelser i form af uforudsete gebyrer og ekstra omkostninger, ved at se på ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent). 

 

Hvem tilbyder det billigste boliglån?

Det kan være at sige, hvilken bestemt bank der tilbyder det billigste boliglån. Du kan eksempelvis finde en del billige boliglån, hvor lånet kun omfatter de første 20% af boligværdien. Det er meget typisk at tegne et boliglån for de første 20% af bolig, hvorefter det resterende beløb bliver lånet i et realkreditinstitut, eftersom renten typisk er lavere der. Du kan også opleve, at du skal have et bestemt medlemskab eller samlet alt din forretning i banken, før du får tilbudt det billigste boliglån. 

Husk at der er stor forskel på renterne på boliglån. I gennemsnit svinger renterne mellem 2,2% til 12,4% i ÅOP. Dette vil sige, at der er penge at spare på dit boliglån. Vi anbefaler derfor, at du altid undersøger markedet for de bedste tilbud, og for at gøre processen en del lettere, kan du starte med at indhente 3 gratis tilbud på boliglån os. Så kan du sammenligne tilbuddene med dit nuværende lån eller andre boliglån, for at se, om der er penge at spare.  

 

Udgifter til boliglån 

Hvis du ønsker at finansiere 20% af dit boligkøb gennem et boliglån, så skal du også være opmærksom på udgifterne, som kommer i forbindelse med oprettelse af lånet. Her kommer der udgifter til banken og staten. Lad os gennemgå udgifterne til dem begge herunder. 

 

Udgifter til banken 

Stiftelsesprovision

  • Der kan forekomme stor forskelle mellem bankernes stiftelsesprovision. Dette er en variable gebyr, hvilket betyder, at gebyret vokser desto større lånet er. Stiftelsesprovisionen vil ofte svinger mellem 0 og 2% af beløbet, men hvis du er kunde i banken, kan det også være, at du vil modtage en lavere provision grundet din status.  

Etableringsgebyr

  • En etableringsgebyr er derimod fast bestemt og ligger omkring de 1.000 kr.  

Tinglysningsgebyr 

  • Sidst vil du også skulle betale for tinglysning. Her vil bankerne opkræve et par tusind kroner for at tinglyse dokumenterne. 

 

Udgifter til staten 

Eftersom det er et lovkrav at tinglyse dokumenter i forbindelse med boliglån, kommer du desværre også til at betale gebyr til staten. 

Fast gebyr

  • Du skal bl.a. betale tinglysningsgebyr til staten. Her skal der betales 1.600 kr. for hvert dokument, som skal tinglyses. 

1,5% gebyr

  • I forbindelse med pantebrevet tinglyses, skal du betale 1,5% af beløb på pantebrevet oveni 1.600 i fast gebyr. 

 

Hvordan beregnes et boliglån? 

Det kan være svært at komme med en præcis på et boliglån, da der er mange udgifter, som vanskeliggøre beregningen. Du kan altid undersøge rente og bidraget nærmere, men du skal også tage højde for forskellige gebyrer, herunder provision, afgifter og stiftelsesomkostninger. 

Du kan også få en vejledende pris gennem diverse låneberegnere på nettet, hvor du blot indtaster forskellige informationer, såsom boligpris, udbetaling og kommunen for hvor boligen er placeret. Men eftersom boliglån består af forskellige omkostninger, vil du opleve at priserne varierer meget ved hver bank. Det er derfor en god idé, at snakke med bankrådgivere, som kan give dig en bedre indikation for hvad angår prisen på boliglånet. Efter beregning af boliglån bør du holde de forskellige tilbud op mod hinanden ved hjælp af ÅOP. 

 

Overvejelser inden du tager et boliglån 

Inden du tager et boliglån, bør du overveje flere faktorer. Lad os gennemgå nogle af dem herunder. 

Status på din privatøkonomi 

  • Her skal du se på dit rådighedsbeløb. Størrelsen på dette beløb har en afgørende rolle for, hvor meget du kan låne i banken og hvilken renten du vil kunne få. Ligeledes indikerer rådighedsbeløbet også hvor stabil din privatøkonomi er. 

Risikovillig

  • Når du ser nærmere på din privatøkonomi, er det vigtigt, at tage stilling til hvor risikovillig du er. Med et godt overblik over din økonomi, kan du bedre vælge mellem fast- eller variabelt forrentet boliglån. 

Forventningsafstemning  

  • Inden du vælger et boliglån, vil det være en god idé, at lave en forventningsafstemning med dig i forhold til renten. Bankerne har forventninger til hvad er vil ske renten over de næste år, men det er op til dig, hvorvidt du vil tro på det eller optage et fastforrentet boliglån. 

 

Hvad koster et boliglån 

Når du vælger at købe fast ejendom, vil du typisk have to lån i huset. Du vil bruge et realkreditlån til 80% af huset, eftersom du får en lavere rente. Men idet du ‘kun’ må finansiere 80% af boligen gennem realkredit, vil du skulle bruge et banklån til de sidste 20%, hvor du selv skal kunne betale de 5% af boligens værdi kontant. Banklånet, med sin højere rente, vil være dyre for dig. Grundet den højere rente, anbefaler man derfor at du betaler banklånet før realkreditlånet.   

 

Hvad er en god rente for et boliglån?

Man kan aldrig være sikker på renten, idet den hele tiden ændre sig. Men man kan på nuværende tidspunkt godt sige, at renten befinder sig på et rigtig godt niveau og den faktisk er historisk lav. Med et fastforrentet lån i din bolig, vil du typisk opleve en rente på mellem 2-3%, hvor du med et flekslån kan nå ned under 1% i rente. 

Hvis du er på markedet efter et boliglån, vil du ofte møde en højere rente. Afhængig af din privatøkonomi og status i banken, kan du blive tilbudt en rente på 3-5%. Men det er vigtigt at huske, at man ikke alene skal se på rente, når man sammenligner boliglån. Vær opmærksom på ÅOP, så du tager højde for alle omkostninger i forbindelse med boliglånet. Du kan dog ikke bruge ÅOP, hvis du ønsker at sammenligne omkostninger ved andre typer lån, såsom fastforrentede og variabelt forrentede lån.   

 

Hvad kan jeg låne for? 

Det er en god idé at få klarlagt, hvor mange penge du kan låne i banken, inden du begynder, at lede efter dit drømmehus eller lejlighed. Du kan tage brug af beregnere på nettet, hvor du med enkle oplysninger om din finansielle situation og bolig, kan få et indtryk af hvor meget du kan låne i banken. Dette er dog kun få at få en vurdering.

Hvis du ønsker, at få en ordentlig vurdering med et konkret beløb, bør du se en bankrådgiver. Her vil din økonomi blive vurderet på baggrund af gæld, betalingsevne, formue og rådighedsbeløb. Din nuværende jobsituation samt boligens placering vil ligeledes have indflydelse på, hvor meget du kan låne i banken. 

Efter din vurdering vil du være i besiddelse af et lånebevis, der viser at banken har forhåndsgodkendt, at du låner op til et bestemt beløb hos dem. På denne måde kan du hurtigt begynde boligjagten, hvor du kan sortere boliger fra, hvis de er uden for budgettet. 

 

Tjek dit boliglån 

Hvis du nuværende tidspunkt allerede har et boliglån, så bør du altid holde øje med markedet - måske kan du spare lidt penge. Du kan eksempelvis gå ind på Bankbesparelse.dk for at undersøge pris på boliglån fra Danmarks største banker. Her kan du udfylde dine informationer og dermed indhente 3 gratis tilbud på dit boliglån. 

Vi anbefaler ligeledes, at du undersøger nettet for priser, taler med din egen bank samt andre. Hvis du finder et godt tilbud, kan du altid foretage et bankskifte. Læs om skift bank her.

 

Du kan også læse om prioritetslån, huslån, obligationslån og kreditforeningslån.