Prioritetslån 

Prioritetslån er en yderst fleksible lånetype, som kan bidrage med ekstra fleksibilitet til privatøkonomien. I denne artikel kommer vi nærmere ind på prioritetslån og hvordan du finder et billigt lån. 

Du kan også læse mere om vores service. Husk at du kan hente 3 gratis banktilbud hos Bankbesparelse.dk. 

Bank Moerkegroen

Hvad er et prioritetslån?

Prioritetslån er et mere fleksibelt banklån, hvor låntager har fri adgang til en indlånskonto med en bestemt mængde likviditet til rådighed. Denne type lån kan sammenlignes med en kassekredit, idet du kun betaler indlånsrente på differencen mellem prioritetslånet og indlånskontoen - f.eks. hvis du har lånt 500.000 kr. af bank i form af et prioritetslån, men stadig har 200.000 kr. stående på din indlånskonto, betales der kun renter af de 300.000 kr. 

Prioritetslån er en meget populær lånetype blandt bankkunder, da den bidrager med fleksibilitet til privatøkonomien, idet du adgang til en konto med likvider, hvor du selv kan bestemme, hvornår og hvor meget der skal trækkes på lånet. Prioritetslån kommer dog med en variabel rente, hvilket du skal være opmærksom på, når du begynder at gøre brug af likviderne. 

 

Hvad er renten på et prioritetslån? 

Til trods for at prioritetslån oftest kommer med en variabel rente, tilbyder nogle banker også en fast rentebinding inden for bestemt tidsperiode. Hvis man vælger at gøre brug af sit prioritetslån, og dermed skaber ubalance mellem udlånskonto og indlånskonto, vil man skulle betale en rente på mellem 0,8% og 1,8%. 

 

Prioritetslån eller realkreditlån? 

Gennem mange år har realkreditlån været den foretrukne løsning, når et boligkøb skal finansieres, idet den lavere rente tit og ofte giver et billigt lån. Den seneste tid har bidragssatser dog gennemgået en stor stigning, hvilket har stor effekt på prisen for realkreditlån, også kaldt obligationslån. 

Denne stigning danner grundlag for alternative løsninger i henhold til finansiering af boligkøb, renovering eller udnyttelse af friværdien i boligen. Her kan prioritetslån være et godt alternativ, da man modtager en større fleksibilitet og kan optage et beløb svarende til 80% af boligværdien, eftersom banken bruger boligen som sikkerhed for lånet. Til trods for en højere rente, kan prioritetslån være en bedre løsning for dig, da du slipper for bidragssatser og eventuelle kurstab ved oprettelse og indfrielse/omlægning. Du kan læse mere om realkreditlån her. (LINK)  

Et alternativ frem for at vælge mellem de løsninger, vil være at benytte prioritetslån i kombination med et realkreditlån, hvor man oftest vil finansiere 0-60% af lånet gennem realkreditlån og 60-80% med prioritetslån. 

 

Prioritetslån med eller uden afdrag 

Optagelse af prioritetslån giver, som tidligere nævnt, mere fleksibilitet i økonomien. Muligheden for at optage prioritetslån med eller uden afdrag understøtter netop dette faktum. Hvis låntager har en stabil økonomi, kan der optages et prioritetslån med fast afdrag, hvor der efter fastlagte terminer, tilbagebetales på gælden. 

Hvis man derimod har en mere usikker økonomi med et lille rådighedsbeløb, hvor indkomsten måske svinger lidt mere, kan låntager også vælge et prioritetslån med mulighed for op til 10 års afdragsfrihed, således man ikke skal afdrage på lånet med det samme. Læs mere om rådighedsbeløb her.