Beregn Dit Rådighedsbeløb

Beregn dit rådighedsbeløb

Bankbesparelse.dk samarbejder med flere af Danmarks største banker og kreditforeninger, således du kan få en billig bankaftale. 

Hvis du ønsker en billig bankaftale, kan du starte med undersøge markedet ved at indhente 3 banktilbud her på siden. Vores service er 100% gratis og mange af vores brugere finder store besparelse gennem vores samarbejdspartnere. 

Beregn Dit Rådighedsbeløb

Find dit rådighedsbeløb

Begrebet rådighedsbeløb vil du lynhurtigt støde på, hvis du overvejer at optage et realkreditlån eller et banklån i forbindelse med f.eks. huskøb. Men hvad er et rådighedsbeløb og hvordan regner man ud, hvad man har i rådighedsbeløb? Bliv klogere på begrebet her på Bankbesparelse.dk.

Når du vil i banken for at snakke om at låne penge til en ny bolig eller lignende, så vil du uden tvivl møde begrebet rådighedsbeløb, som er afgørende for, hvor meget banken vil låne dig. 

 

Hvad er et rådighedsbeløb?

Begrebet rådighedsbeløb dækker over de penge, som du har og din familie har tilbage efter betaling af alle faste udgifter. Faste udgifter dækker blandt andet over udgifter til bolig, bil, forsikringer, lån, fagforening og A-kasse. Rådighedsbeløbet er afgørende for om du kan låne penge i banken, for hvis dit rådighedsbeløb er for lavt, vil du ikke kunne opretholde en normal levestandard. Det betyder også, at du fortsat skal have et rådighedsbeløb af en vis størrelse, når du optager et lån. Rådighedsbeløbet skal dække mad, tøj, gaver og lignende, og bankerne har helt faste satser for, hvad man som minimum skal have tilbage i rådighedsbeløb for at de vil lave et lån til deres kunder. 

 

Hvad bruges rådighedsbeløbet til?

Som vi allerede kort har nævnt, så bruger banken dit rådighedsbeløb i deres kreditvurdering af dig. Det er helt centralt, at du har et stort nok rådighedsbeløb, hvis du skal kunne sidde tryg og godt i et boliglån. Banken har ingen intentioner om at sætte dig for stramt i det økonomisk, og netop derfor bruger de rådighedsbeløbsberegningen til at afgøre, hvor mange penge du har mulighed for at låne. Hvis banken vurderer, at du ikke har penge nok tilbage, hvis du optager et lån, vil de ikke tilbyde dig lånet. I dette tilfælde er du nødt til at ændre på, hvor mange penge du ønsker at låne eller simpelthen finde en måde at tjene flere penge på. Grunden til, at banken kigger på dit rådighedsbeløb er, at de ikke ønsker, at du kommer til at stå i en situation, hvor du pludselig ikke har råd til at betale dine regninger eller afdrage på dit lån, fordi alle pengene allerede er brugt. 

 

Hvordan beregner jeg mit rådighedsbeløb?

Det er ganske let at beregne hvor meget du og din familie har i rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet beregnes nemlig ved at tage hustandens samlede indtægter efter skat og herefter trække alle de faste udgifter fra. På en måde kan man sige, at rådighedsbeløbet er det, som du har tilbage, når du har betalt alle dine faste regninger hver måned. Faste udgifter er mange ting, og det er altså både låneydelser, forsikringer, udgifter til bil, udgifter til vand, varme og el, vedligeholdelse af boligen, betaling til fagforening og A-kasse, betaling af daginstitution, hvis du har børn, forskellige abonnementer til eksempelvis streamingtjenester, medicin og tandlæge, som kan være en del af de faste udgifter. Det er altid en god idé at gennemgå dine faste udgifter selv, for måske er der nogle af de faste udgifter, som du let kan skære væk og dermed sikre, at du har et større rådighedsbeløb inden du tager ned i banken for at snakke om lån. Det kan f.eks. være streamingtjenesterne du kan spare væk eller måske kan dit forsikringsselskab tilbyde dig en bedre pris på dine forsikringer. 

 

Hvor meget forventer banken, at man har i rådighedsbeløb?

Hvor stort et rådighedsbeløb, banken forventer, at du har, afhænger af, hvilken bank du besøger og hvor mange I er i hustanden. Har du børn, skal du have et større rådighedsbeløb end hvis du bare er dig selv. Omvendt vil du også skulle have et større rådighedsbeløb som hustand, hvis du har en partner, men her er der så ofte også to indtjeninger til at dække udgifterne. En god regel er, at du som single skal have minimum 5000 kroner i rådighedsbeløb efter alle faste udgifter, mens et par uden børn skal have minimum 8-9.000 kroner i rådighedsbeløb. Du skal altså ikke have det dobbelte som par, da der ofte er penge at spare på mad og lignende. Hvis man har børn, skal rådighedsbeløbet være endnu højere, og man kan godt forvente, at banken vil have, at man har minimum 2500 kroner ekstra i rådighedsbeløb pr. barn man har. Det betyder, at du som et par med to børn skal have minimum 13.000 kroner i rådighedsbeløb og i nogle tilfælde mere. 

 

Beregn boligudgifter 

Når du skal finde frem til dit rådighedsbeløb i forbindelse med optagelse af lån, skal det være omkostningerne til den nye bolig der er regnet ind i dine faste udgifter. Det betyder, at hvis du f.eks. har siddet med en husleje på 10.000 kroner, men nu køber en ejendom, hvor afdrag og omkostninger kun løber på i 8000 kroner, så kan du faktisk forvente at have 2000 kroner mere i rådighedsbeløb, end det du har nu, hvor du bor til leje. Det er let at udregne rådighedsbeløbet, og du gør dig selv en tjeneste ved at udregne det inden du kommer i banken og bliver skuffet over de tal, som de viser dig. Hvis du ikke har et stort nok rådighedsbeløb, kan banken ofte hjælpe dig med at lægge en plan for, hvordan du får råd til at optage det lån du ønsker indenfor et kortere tidshorisont. Det er klart, at der vil være situationer, hvor man bare må acceptere, at man ikke kan, men ofte er der forskellige muligheder for at arbejde henimod, at man kan optage et lån af den størrelse, som man ønsker og drømmer om, for at kunne købe den ønskede bolig.