Lånebevis

Leder du efter din drømmebolig lige nu? Husk at have dit lånebevis klar ved hånden, så du hurtigt kan lægge et bud på boligen. Hvis du ikke har lånebevis, kan du læse mere om det vigtige begreb i denne artikel! 

Hvis du allerede har et lånebevis, kan du måske få et bedre tilbud gennem Bankbesparelse! Her kan du hente 3 banktilbud helt gratis, således at du kan få en billigere bankaftale i hus. 

Sammenlign Moerkegroen

Hvad Er Et Lånebevis? 

Et lånebevis er et dokument fra din bank, som fungerer som en forhåndsgodkendelse på, at du må låne et bestemt beløb i forbindelse med et boligkøb. Lånebevis går under følgende betegnelser: forhåndsgodkendelse, købsbevis og boligkøbsbevis. 

Med et lånebevis har du kendskab til, hvor meget du må låne i banken, når du ønsker at oprette et boliglån (LINK) til køb af bolig. Dit lånebevis er dannet på baggrund af din økonomi, hvorfor du med et lånebevis hurtigt kan indgå forhandlinger om boliger inden for dit prisniveau, hvis muligheden byder sig. 

Du skal dog være opmærksom, når du skal anskaffe dig et lånebevis. Banker udregner dit lånebevis på baggrund af din privatøkonomi, og du kan derfor blive præsenteret med forskellige beløb i forbindelse med dit lånebevis, da banker kan vurdere forskelligt. Bankbesparelse.dk anbefaler derfor, at du får indhenter flere banktilbud på lånebevis, så du får et bedre kendskab til markedet. Her kan vores gratis banktilbud måske hjælpe dig med at få flere penge til drømmeboligen. 

   

Hvad bruges et lånebevis til? 

Et lånebevis kan ses som en garanti fra banken, der fortæller hvor meget du maksimalt kan låne til boligkøb, hvor du stadig har råd til at leve til vis standard. Herunder vil vi gennemgå andre fordele, som ledsager et lånebevis. 

  • Banken har godkendt et maksimum beløb for dit boligkøb, hvorved du har mere nemmere ved sortere blandt mulighederne på boligmarkedet.  
  • Låneprocessen bliver væsentlig hurtigere, idet du allerede har modtaget en forhåndsgodkendelse. 
  • Et lånebevis kan bliver yderst brugbart, når du er på jagt efter din drømmebolig. Du vil hurtigt kunne få et forspring på andre købere, der ikke har et lånebevis ved hånden. 
  • Købsprocessen kan blive fremskudt med et lånebevis. Beviset indikerer til sælgere/ejendomsmæglere, at du er en seriøs køber, som er klar til at foretage en handel. 

 

Hvordan får jeg et lånebevis? 

Inden du overhovedet indgår samtale med den bank, hvor du ønsker at få et lånebevis fra, bør du få dannet et realistisk budget. Med udgangspunkt i et realistisk budget, kan banken danne et lånebevis, hvor du ikke risikerer at sidde for stramt. Der kan forekomme flere problemer, hvis du vælger at sætte dig for dyrt i en bolig. I værste tilfælde risikerer du at boligen kommer på tvangsauktion, hvis betalingerne ikke bliver pga. et dårligt tilrettelagt budget. 

Med et ordentlig budget i hånden, kan du tage i banken, som vil gennemgå privatøkonomi for, at finde frem til dette lånebeløb for dig. Under dialogen med bankrådgiveren kan I snakke om forventninger til boligen samt fremtidsudsigterne for din økonomi. Du bør naturligvis foretage denne proces hos andre banker, så du udforsker dine muligheder. Du kan altid starte med at indhente 3 banktilbud på et lånebevis her hos Bankbesparelse.dk. 

 

Krav til lånebevis 

Idet lånebeviset udregnes på baggrund af din privatøkonomi, stilles der også nogle krav, som du skal kunne dokumentere. Du skal indsende dine tre seneste lønsedler, din seneste årsopgørelse fra Skat samt et budget over indtægter og udgifter. 

Hvis du ønsker at oprette et lån med en kæreste eller ægtefælle, skal du også sende deres informationer til banken. Men som sagt, så er denne proces forskellig fra bank til bank, hvorfor det kan blive nødvendigt at levere yderligere informationer om din privatøkonomi. Det er nødvendigvis ikke dårligt, hvis din bankrådgiver ønsker flere informationer, da de kan hjælpe med at give mere præcise udregninger for dit lånebevis. 

Det kan også være en god idé, at sende potentielle boliger til bankrådgiveren. Her kan skatteforskelle blandt kommunerne hjælpe rådgiveren frem til en bedre beregning for, hvad I kan låne i den ønsket kommune.  

 

Hvor meget kan jeg låne for? 

Du kan hurtigt få et bud på, hvor meget du kan låne ved at benytte en af de mange online ‘låneberegnere’. Disse låneberegnere findes ofte hos de forskellige banker, og kan give dig et overslag på, hvor du kan låne hos dem. Det skal dog siges, at dette tal ikke er præcist udregnet og er blot et bud. Vi anbefaler, at du tager ned til banken, hvor bankrådgiveren kan foretage en fyldestgørende beregning med udgangspunkt i din privatøkonomi.  

 

Sådan vurderer banken kunder

Som udgangspunkt bliver kunder vurderet ud fra fire områder, betalingsevne, betalingsvillighed, formue og rådighedsbeløb. Lad os gennemgå disse parametre herunder. 

 

Betalingsevne

  • Der vil blive foretaget en kreditvurdering, hvilket indikerer din evne til at betale pengene tilbage, såfremt du får et boliglån. Her vil de se nærmere på eksisterende formue samt dine indkomst og udgifter. Hvis du ikke har et ordentligt budget med for mange udgifter, kan dette forhindre dine chancer for at optage dit ønsket boliglån. 

Betalingsvillighed 

  • Din bank historik kommer også til at spille en rolle under denne vurdering. Bankerne vil typisk se nærmere på, hvordan din betalingshistorik har forløbet sig. Har du været en god bankkunde, der betaler alle regninger til tiden eller har du overtræk på din konti hver måned? Disse parametre kommer med i overvejelserne, når de vurderer hvor meget du kan låne af dem. 

Personlig formue

  • Banken inkluderer formue i vurderingen, idet du kan stille sikkerhed med den, når du låner penge til et boliglån. Formuen indikerer også, at du har en sund privatøkonomi, hvilket blot tegner et positivt billede af dig som bankkunde. 

Rådighedsbeløb 

  • Dit rådighedsbeløb spiller en stor indflydelse på, hvor meget du kan få i boliglån. Her undersøger banken, hvordan din privatøkonomi kan fungerer under nuværende omstændigheder samt giver det et godt billede af fremtidsudsigterne for din økonomi, hvis der blev foretaget et boliglån.
  • Et rådighedsbeløb viser, hvor mange penge du har til dig hver måned, når man har taget indkomsten efter skat og fraregnet alle faste udgifter, som husleje, varme, telefon, TV-pakke osv. Herefter skulle dit rådighedsbeløb gerne kunne dække andre udgifter, herunder mad, fornøjelser og andre variable udgifter. Læs mere om rådighedsbeløb her. (LINK)

 

Find det bedste lånebevis 

Det vil altid være fordelagtigt, at indhente flere banktilbud på et lånebevis, da du fik kan ende med et bedre boliglån hos en anden end først forventet. Til trods for at bankerne får leveret de samme informationer vedrørende din privatøkonomi, vil du stadig opleve forskellige vurderinger, hvormed dit lånebevis kan være større en bank frem for en anden. Husk du kan hente banktilbud på lånebevis gennem Bankbesparelse.dk helt gratis og uforpligtende. Boliglån kan have stor betydning for bankkunder, hvorfor du måske skal overveje et bankskifte, hvis du finder et bedre banktilbud hos en anden bank. Du kan læse mere om skift bank her.

 

Opdater dit lånebevis løbende 

Vær opmærksom på, at et lånebevis har en udløbsdato. Idet lånebeviset er dannet på grundlag af din økonomi og privatliv, er det naturligvis nødvendigt at opdatere det. Der kan forekomme ændringer i dit privatliv, som kan have indflydelse på dine lånemuligheder. Ligeledes forekommer der også ændringer i renten, hvilket også har stor betydning for, hvor du kan låne på et givent tidspunkt. 

 

Bankbesparelse.dk anbefaler, at du har løbende kontakt til din bankrådgiver under perioden, hvor du aktivt leder efter en bolig, således du altid har et opdateret lånebevis ved hånden. I værste tilfælde risikerer du, at din drømmebolig bliver solgt for øjnene af dig, da du ikke har et aktivt lånebevis. Du kan se udløbsdatoen på selve lånebeviset.     

 

Hav dit lånebevis klar! 

Der er ingen tvivl om den hårde konkurrence på boligmarkedet i 2021, som også ser ud til at fortsætte ind i 2022. Der har været mangel på boliger i forhold til den høje efterspørgsel, hvorfor boligsøgende skal være hurtige til at træffe en beslutning, før boligen er solgt igen. Det er derfor vigtigt at have sit lånebevis klar, så man kan rykke på sin drømmebolig, når den endelig byder sig.

Hvis lånebeviset ikke er lavet eller opdateret, skal du først snakke med banken, hvilket kan medføre at boligen bliver købt af andre. Såfremt lånebeviset er klar i hånden, kan du faktisk have en fordel i forhold til at andre potentielle købere, som ikke har styr på deres lånebevis.