Realkreditlån

Mangler du et billigt realkreditlån til finansiering af boligkøb? I denne artikel kan du læse mere om realkreditlån og vores service. På Bankbesparelse.dk kan du hurtigt få et bedre overblik over priser vedrørende realkreditlån. Ikke nok med det, så hjælper vi dig med at finde den billigste løsning. 

Du kan bruges vores service til at indhente 3 banktilbud, som passer til netop dit behov, helt gratis og uforpligtende. 

Bank Moerkegroen

Hvad Er Et Realkreditlån? 

Realkreditlån er en meget populær lånetype, hvis man leder efter finansiering til køb af en ejerbolig. Her kan man låne op til 80% af boligens værdi, hvorefter de resterende 20% bliver finansieret gennem banklån og kontant udbetaling. Hvis du er på markedet efter en andelsbolig, så kan du faktisk ikke gøre brug af et realkreditlån, da bankerne har lavet andelsboliglån til netop de køb. Du kan læse mere om andelsboliglån her

Ved oprettelse af et realkreditlån stilles huset eller lejligheden som sikkerhed for dit lån. Lånet er opbygget således, at realkreditinstitutterne udsteder realkreditobligationer for at finansiere lånet, hvormed prisen på lånet fastsættes ved udbud og efterspørgsel. Idet boligen bruges som sikkerhed for lånet, er et realkreditlån ofte det billigste lån for dig, som gerne vil købe bolig. Realkreditinstituttet er også den første som modtager betaling, hvis du en dag vælger at sælge din bolig. 

 

Find det billigste realkreditlån i 2022 

Søger du det billigste realkreditlån i 2022? Lad os gennemgå nogle af de ting, som du bør holde øje med, når du skal finde et billigt lån. I søgen efter et billigt realkreditlån bør du bl.a. overveje om lånet skal være med en variabel eller fast rente, løbetid for lånet, bidragssatser hos aktuelle realkreditinstitutter, kursen og stiftelsesomkostninger. 

En anden anbefaling for at finde et billigt realkreditlån, vil være at indhente tilbud realkreditinstitutter, således du kan sammenligne alle udgifter og betingelser ved lånene. For at give en smule mere overblik, kan du opdele udgifter til realkreditlån i følgende kategorier: 

 

Faste omkostninger

  • Dette er omkostninger, som betales ved opstart af lånet. 

Løbende omkostninger 

  • Dette er omkostninger, som skal betales under lånets løbetid.   

 

Hvem har det billigste realkreditlån? 

Der findes fire store realkreditinstitutter, hvor prisen på realkreditlån kan svinge meget alt efter hvilken type realkreditlån, du vælger at benytte til din finansiering. Priserne kan også variere i forhold til gebyrer og bidragssatser hos det enkelte realkreditinstitut. 

Som privatperson kan du få realkreditlån hos følgende institutter: 

  • Jyske Realkredit 
  • Realkredit Danmark 
  • Nordea Kredit 
  • Totalkredit/Nykredit  

Som navnene antyder, så er disse realkreditinstitutter ejet af danske banker. Dette betyder også, at flere banker har et meget tæt samarbejde med realkreditinstitutterne, hvorfor du altid bør indhente tilbud på realkreditlån fra flere realkreditinstitutter. På denne måde har du bedst mulighed for, at finde et billigt lån til din bolig. 

I forhold til realkreditinstitutterne, så skal du også være opmærksom på, at der kan være meget stor forskel i pris vedrørende forskellige lånetyper. Det er derfor vigtigt, at du undersøger priserne grundigt, før du bestemmer dig for et lån. Du kan eksempelvis risikere, at instituttet med det billigste fastforrentet realkreditlån, måske også har det dyreste flekslån. Du bør derfor beslutte dig for en lånetype, hvorefter du kan begynde at sammenligne de forskellige priser og udgifter ved lånene. 

  

Sådan beregnes et realkreditlån 

Hvis du ønsker at beregne, hvad et realkreditlån vil koste i forbindelse med dit boligkøb, kan du prøve de forskellige online beregnere hos realkreditinstitutterne. Disse beregnere vil give et estimat på hvad dit lån vil koste, men det er dog vores anbefaling, at man får en ordentlig beregning lavet hos en professionel rådgiver. 

Hvis vi ser nærmere på omkostninger forbundet med realkreditlån, så kan vi bl.a. nævne følgende faktorer: 

  • Omkostninger i forbindelse med optagelse af lånet
  • Eventuelle kurstab ved udbetaling 
  • Rente og bidrag under lånets levetid

 

For at opnå et bedre overblik ved sammenlign af forskellige tilbud på realkreditlån, bør du se på ÅOP (Årlig Omkostninger i Procent). Dette nøgletal giver dig et godt overblik over alle omkostninger vedrørende lånet, men det er vigtigt, at du altid sammenligner samme type lån.

Bidragssatserne fungerer som et godt eksempel på dette, idet satserne afhænger af låntype. Ligeledes bliver bidragssatsen også bestemt ud fra boligens værdi, hvorfor det er meget vigtigt, at du undersøger flere muligheder på markedet, da banker og realkreditinstitutter vurderer en boligs værdi meget forskelligt. 

 

Realkreditlån og løbetid 

Når man optager et realkreditlån, skal man også bestemme sig for en løbetid, altså en varighed for lånet. Det er her typisk at vælge mellem 10-30 år, hvor flertallet normalt bestemmer sig for en løbetid på 30 år. Du har dog frihed til at vælge den løbetid, som passer dig bedst. Eksempelvis, hvis du går på pension om 10 år, kan du med fordel vælge en 10 årig løbetid, hvorved du sidder gældfrit i din bolig, når du rammer pensionsalderen.

Hvis man derimod tager en ung familie, hvor økonomi kan være forholdsvis presset til tider, så kan familien vælge en længere løbetid med en lavere månedlige ydelse på lånet.  

 

Hvad er afdragsfrihed? 

Afdragsfri kan være yderst behjælpeligt, hvis der kommer tider, hvor privatøkonomi kunne trænge til lidt luft. Ved at inkludere afdragsfrihed i lånet, kan man nedsætte de månedlige ydelser i op til 10 år. Hvor man normalt vil betale en fast ydelse hver måned, kan man med denne lånetype, nøjes med at betale gebyrer og renter. Dette betyder dog, at man skal betale en højere ydelse, når afdragsfriheden er udløbet. 

Bemærk at dette er en dyre løsning, idet flere realkreditinstitutter tilføjer en gebyr for afdragsfrihed. Men det kan være en rigtig smart løsning for mange, da det kan give frihed til privatøkonomien. Her vil man kunne vælge en lavere ydelse, hvis der nu skulle ske noget uforventet, såsom en lavere indkomst for en periode. 

Et realkreditlån med afdragsfrihed kan dog også medføre komplikationer. Lad os sige, at du ikke betaler af på dit lån gennem en årrække, hvorefter boligpriserne falder en del. Hvis dette er tilfældet, så kan du faktisk risikere, at du skylder mere end boligens værdi. Dette betyder også, at hvis du vælger at sælge boligen herefter, så vil du komme ud med gæld. Du bør derfor overveje, hvorvidt inkludering af afdragsfrihed er nødvendigt for dig. 

 

Find en lav bidragssats 

Bidragssatser spiller en stor rolle i at finde et billigt realkreditlån. Du skal være særligt opmærksom her, eftersom bidragssatser varierer meget hos de forskellige realkreditinstitutter. Bidragssatser vil stå som en vis procentdel af restgælden for lånet, hvilket vil indgå den månedlige ydelse, der går til betaling af lånet. Ved udregning af bidragssatser ser realkreditinstitutter nærmere på den pågældende bolig samt hvor meget udgøre lånet af boligens værdi. Med dette menes der, at desto mere dit realkreditlån dækker af den samlet pris på boligen, desto højere kommer bidragssatserne til være. Bidragssatser kan ligeledes være højere, hvis du har valgt en variabel rente eller afdragsfrihed. 

Du kan læse mere om bidragssatser her

Bidragssatser bør derfor være med i overvejelserne, når du begynder at undersøge markedet for et billigt lån til din ejerbolig. Husk, at du kan få 3 gratis banktilbud på hele din bankforretning her hos Bankbesparelse.dk. Ved at dele få informationer om din situation, kan du indhente 3 banktilbud, der passer til dine behov - her har du mulighed for at spare penge, ligesom mange af vores andre brugere allerede har gjort. 

Hele vores service er gratis og uforpligtende. Du kan afvise vores tilbud, hvis de ikke matcher dine forventninger eller du kan medbringe dem til din bank for, at forhandle en bedre aftale i hus.   

 

Omlægning af realkreditlån 

Det er også muligt at omlægge et realkreditlån, hvis man ønsker at flytte realkreditlån til andet realkreditinstitut. Der kan være flere grunde til omlægge sit realkreditlån! Vi har valgt at gennemgå nogle af dem herunder. 

 

Nedkonvertering

  • Ved undersøgelse af markedet, har du fundet en lavere rente hos en anden udbyder. Hvis din nuværende realkreditinstitut ikke kan levere renten til samme niveau, kan du omlægge dit lån for en lavere ydelse. 


Opkonvertering

  • Du vil måske flytte dit lån, hvis du ønske at nedbringe din restgæld. Her vil du betale en højere rente, men du vil skylde mindre. 

 

Skrå konvertering

  • En skrå konvertering sker ved skifte fra et fastforrentet til variabel rente eller omvendt. Det gøres af flere årsager - f.eks. kan man øge sikkerheden i privatøkonomien med fastsat rente frem for en variabel rente, som kan variere meget mere og dermed skabe et ustabilt grundlag for din privatøkonomi. 

 

Ændring af løbetid

  • Hvis din økonomi er presset, kan du også forlænge løbetiden på lånet, hvilket giver flere penge mellem hænderne.  

 

Men der er flere faktorer der skal overvejes og vurderes, inden man flytter sit lån til en anden realkreditinstitut. Til at starte med bør du se nærmere på det aktuelle tilbud, din egen situation, renten og kursen. Ligeledes giver det ikke mening at omlægge et lån, hvis du har en løbetid på under 7 år eller en restgæld på under 500.000 kr.

Hvis du går med tanken om at skifte realkreditinstitut eller bank, er der faktisk også mulighed for dette. Du kan læse mere om skift bank her

 

Indfrielse af realkreditlån 

Indfrielse vil sige, at du betaler pengene tilbage for dit realkreditlån. Dette kan ske helt automatisk, hvis du blot betaler dine afdrag og lånets løbetid afsluttes. Du kan også indfri dit lån ved sælge boligen eller omlægge lånet. Hvis du ønsker at indfri dit realkreditlån, skal du være opmærksom på, at det ofte kun er muligt fire gange om året. 

 

Sammenligning af realkreditlån 

Det kan være svært at få overblik over alle udgifterne ved realkreditlån, når man forsøger at finde et billigt lån til ejerbolig. For at sikre, at du får alle faktorerne med i betragtning, såsom renten, stiftelsesomkostningerne og bidragssatserne, skal du sammenligne ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) for lånet.

Dette nøgletal vil et præcist overblik over alle udgifter, således du hurtigt kan sammenligne realkreditlån fra forskellige institutter. Det er dog vigtigt, at du altid sammenligner den samme lånetype inden for realkreditlån, da omkostningerne er anderledes for forskellige typer lån. 

 

Forhandling af realkreditlån

Vidste du, at man kan forhandle med realkreditinstituttet om lånet? Det kan komme som en overraskelse for mange, men undersøgelser viser, at de fleste danskere aldrig har forsøgt, at forhandle sig frem til en bedre aftale end den først præsenteret af instituttet. Undersøgelsen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påpeger dernæst, at hele 64% af dem som forhandlede med realkreditinstituttet, kom afsted med en bedre pris og/eller ydelse på deres realkreditlån. 

Det er velkendt at banker og realkreditinstitutter aktivt søger nye kunder, og de er derfor også villige til at forhandle med potentielle kunder. Du har derfor muligheden for, at forhandle bedre betingelser inden i aftalen, hvis du er klar til at skifte bank eller realkreditinstitut. Du skal dog huske, at fraregne omkostningerne i forbindelse med skiftet med selve besparelserne - måske kan det ikke svare sig i sidste ende.

 

Du kan også læse om kreditforeningslån, prioritetslån, banklån, huslån og obligationslån